2018 is alweer bijna achter de rug en het nieuwe jaar gaat over een paar weekjes beginnen.
De Twilightzone-week-van-het-jaar staat om de hoek. De week vanaf Kerst t/m Oud en nieuw is (voor mij tenminste) altijd een bijzondere week. Ik zweef een beetje van feestje naar feestje zonder enig besef van welke dag het is, totdat ik op 1 januari wakker word met een knallende koppijn, een hoger vetpercentage, en een paar opgefrommelde staatsloten in mijn broekzak. Op dat moment komt mijn eerste goede voornemen meestal voorbij; “Ik ga nooit meer drinken.” Een goed voornemen die ik met een beetje mazzel vol hou tot aan mijn verjaardag (eind januari.)
Ik zie rond deze tijd van het jaar altijd allerlei berichten van “specialisten” die zich buigen over het jaarlijks terugkerende ritueel van “goede voornemens” opstellen. Vaak spreken zij duidelijke taal in hun hypotheses over waarom goede voornemens niet uit te houden zijn. En die conclusie kunnen we langzamerhand wel trekken;
“Goede voornemens werken niet.”
Vandaag wil ik het hebben over die “goede voornemens”, waarom ze niet werken, en welke stappen je dus wel moet volgen om jouw ultieme doel te behalen.
Afvallen.
Nederlands meest populaire voornemen is ieder jaar weer;
AFVALLEN
Jep, mensen – willen – afvallen. Sommigen willen die ene broek weer aan van de zomer, anderen willen weer hun tenen kunnen zien onder de douche. Wat de uiteindelijke reden ook is, afvallen is een populair voornemen.

En hoe populair het voornemen ook is, de meeste mensen verliezen vaak eerder hun goede humeur en hun motivatie als ze er achter komen dat ze kansloos dreigen te falen in hun strijd om kilo’s te verliezen. Iets “goed voornemen” werkt misschien voor een enkeling, maar als je het oplopende percentage mensen met overgewicht afzet tegen het jaarlijks meest populaire voornemen om af te vallen, zie je al wel dat er iets niet goed gaat.
Goede
De oorzaak ligt bij de oorsprong.
Als je het hebt over “goede voornemens” sta je al met 0-1 achter. Een voornemen betekent dat je iets wilt gaan doen. Je neemt je iets voor om te gaan doen, je bent van plan om iets te gaan doen. Maar GA je het daadwerkelijk ook DOEN?
Waarom lukt het mij wel ieder jaar?
Een jaar of tien geleden is bij mij de knop om gegaan. Ik zat een beetje in een uitzichtloze situatie in mijn leven. Ik klooide maar wat aan en leefde een beetje van dag tot dag. Een grote verandering voor mij is het moment geweest dat ik doelen ben gaan stellen en deze ook echt na ben gaan streven. Het begon, heel toepasselijk, met een simpel doel als afvallen, en uiteindelijk heb in de afgelopen 10 jaar meer dingen bereikt in mijn leven dan ik voor mogelijk hield. Dit heb ik niet bereikt door dingen voor te nemen om te gaan doen, door zaken te over analyseren, of door héél hard te wensen om een wonder.
Ik heb dit bereikt door dingen te ondernemen. De daad bij het woord te voegen. Géén goede voornemens, maar goede doelen stellen. Niet iets wensen, maar iets doen.

Zoals je hierboven kan zien weet ik waar ik het over heb. Ik heb zelf de stappen gevolgd en niet alleen doelen behaald op fysiek gebied, maar ook op mentaal en financieel gebied.
Wil jij dit jaar ook jouw ultieme doelen behalen? Volg dan deze simpele stappen om die doelen ook ECHT te verwezenlijken. Deze stappen zijn te volgen voor ieder doel dat je wilt behalen.
Laten we Nederlands meest populaire voornemen “afvallen” als voorbeeld nemen.
Stel een doel die je ook echt wilt behalen.
Stap 1.
Wilskracht is een belangrijke emotionele drijfveer. Bedenk daarom voor jezelf waarom je jouw doel wilt behalen. Waarom is het belangrijk voor jou? Wat wil je er mee bereiken? Wat krijg je er voor terug?
Als afvallen jouw doel is, en je doet het om weer een bepaalde broek aan te kunnen in de zomer, dan zal je minder gedreven zijn dan als je zou moeten afvallen omdat je in een gezondheidsrisicogroep bevind wat betreft jouw gewicht en vetpercentage.
Zorg er daarom voor dat je een doel stelt die je ook echt wilt behalen.
Formuleer je doel zo duidelijk mogelijk, en schrijf het op.
Stap 2.
Heb je jouw doel gesteld, maak jouw doel dan concreet. Probeer jouw doel te visualiseren, als Bassie in zijn beste jaren letterlijk je doel even “aan de binnenkant van je ogen te bekijken.”
Als je daar nog moeite mee hebt is het ook goed om jouw doel op te schrijven, misschien met een plaatje er bij, op deze manier maak je het doel tastbaar en kan je beter visualiseren wat jij voor ogen hebt.
Wil je dus afvallen? Schrijf dan op hoeveel je wilt afvallen, hoe je gaat afvallen, en wat je allemaal nodig hebt om af te vallen.
Zorg er voor dat jouw doel realistisch is.
Stap 3.
Een hele hoop mensen stellen onrealistische doelen. Doelen waarvan je diep van binnen weet dat je deze waarschijnlijk toch niet gaan behalen.
Als jij nog nooit een dag in je leven gesport hebt, en je wilt van de zomer meedoen met de mr Olympia verkiezingen, dan is de kans groot dat je faalt. Ik zeg absoluut niet dat je geen grote doelen mag stellen, maar geef jezelf dan wel even de tijd om ergens naar toe te werken. Niemand wilt namelijk falen, en een onrealistisch doel stellen is uiteindelijk jezelf voor de gek houden, wat resulteert in het niet serieus nastreven van een doel.
Als je dus wilt afvallen kies dan een realistisch streefgewicht en geef jezelf een realistische deadline om jouw doel te behalen. Wat ons brengt bij de volgende stap.
Deel jouw doel op in stappen en maak voor iedere stap een deadline.
Stap 4.
Door je ultieme doel op te delen in stappen creëer je een strategie om uiteindelijk jouw doel te behalen.
Als jij straks roept dat je in 2019 20 kg wilt afvallen, een platte buik wilt hebben, en een halve marathon wilt lopen klinkt dat misschien nog als een onrealistisch en onhaalbaar doel. Maar als je deze doelen opdeelt in stappen zoals; voor 1 februari 3 kg afvallen, 1 cm rond je buik verliezen, en 3km aan een stuk hardlopen, dan heb je jouw doel in de zomer al behaald. Zo lijkt het plotseling niet meer zo onrealistisch, en kan je zelfs nog na ieder behaald subdoel jouw ultieme doel bijstellen.
Laat het plan aansluiten op jouw dagelijkse leven.
Stap 5.
Zoals ik eerder al benoemde is wilskracht een belangrijke drijfveer. Echter is het zo dat de realiteit van jouw dagelijkse leven het vaak niet toe laat dat er een nieuwe prioriteit word gesteld.
Je hebt het vast wel eens meegemaakt als je eerder hebt proberen af te vallen. Je begint super gemotiveerd, je haalt je hele huis vol met ultra biologisch super konijnenvoer, je besteld de hele top tien kookboeken bestsellers, je haalt een hele kermisattractie aan sportkleding in huis, totdat je er na een aantal weken langzaam achter komt dat je na een lange dag werken niet meer de puf kan opbrengen om ’s avonds laat op je dieet te letten.
Of dat je bezwijkt onder de druk van jouw directe omgeving die wel lekker door blijft eten.
Of ken je dat stemmetje die jou voor de gek houd door te gaan compenseren; “ik heb vandaag de trap genomen op het werk dus ik verdien wel een pizza vanavond”.
Dan merk je toch dat je het met wilskracht alleen niet gaat halen. Zorg er daarom voor dat jouw plan gaat passen in jouw dagelijkse leven. Houd daarmee rekening met;
- jouw directe omgeving,
- jouw agenda,
- en jouw toerekenbaarheid (de stok achter de deur).
Deze 3 factoren zijn zaken waar je dagelijks mee te maken krijgt. Als deze voor je werken in plaats van tegen je werken zal je merken dat het een stuk makkelijker wordt om jouw ultieme doel na te streven.
Goede voorbereiding is het halve werk.
Deze stappen lijken een hoop werk, maar dat valt ontzettend mee. Dit bovenste lijstje heb je in no time afgewerkt en het zorgt er voor dat je een gestructureerd plan hebt om jouw doel te bereiken. Dus als je op 1 januari (2 januari, 18 mei, of welke datum dan ook) zo gemotiveerd bent om een doel te stellen, stop al die motivatie dan eerst in het maken van een plan.
Set a Goal!
Is het toch wel te veel werk voor je? Dan kan je jezelf afvragen of je het ook wel echt wilt (stap 1). Maak er tot die tijd dan lekker een voornemen van, en lees deze blog volgend jaar nog een keer. Wellicht dat je jouw doel in 2018 dan wel zal behalen.
Heb je hulp nodig bij het uitstippelen van een plan om jouw ultieme doel te behalen? Dan kan je natuurlijk ook altijd ons inschakelen om jou daar bij te helpen. Kijk ook eens op onze pagina over persoonlijke begeleiding voor meer info over onze nieuwe trajecten en tarieven.
Ik ga nu verder aan mijn eigen doel werken; mijn werk iedere dag voor 22:00 allemaal klaar hebben zodat ik op tijd kan slapen. (Lijkt makkelijker dan je denkt)
Groetjes!
Nouri. Team Man-Up.