Holidays are coming!
In de maand december worden we doodgegooid met snoepgoed en lekker eten. Ai ai ai! Ben je bewust bezig met voeding en kan je wel wat tips gebruiken om bewuste keuzes te maken? Lees dan deze blog en doorsta de feestmaand zonder schuldgevoel!
Kerststol, bewerkt vlees, sausjes, fondue, gourmette, chocolade, amandelstaaf en heerlijke alcoholische versnaperingen.

Het begint al met de maand December.. “dé vreet- en zuipmaand”. Je bezit een soort geestelijke free pass voor de feestdagen. Je gooit je dieet wensen, je gezonde lifestyle en je bewuste keuzes overboord en zet ze op pauze. In januari pakken we het wel weer op. Je komt toch kilo’s aan met de feestdagen, nietwaar? Het is eten, eten & vreten!
Eerst Sinterklaas avond. Wie weet heb je nóg een georganiseerde sinterklaas avond maar dan met vrienden. Dan komen we bij kerstavond, eerste kerstdag en tweede kerstdag. Nog maar te zwijgen over het eet en drink festijn rond oud- en nieuwjaarsdag! De hele koelkast en alle schappen in de keuken liggen nog over vol met zoete restjes, snacks, broodjes en hartig. Dit eten natuurlijk ook nog even op, weggooien zou immers een zonde zijn.
We nemen ons voor om in Januari weer serieus netjes te gaan eten en te gaan bewegen. Je maakt een mooie maar stevige deal met jezelf, dus je maakt je niet meer druk! Nu nog even genieten, het zijn de feestdagen! Herkenbaar?
Helaas
Helaas! Je lichaam weet niet dat het een feestdag is en denkt in termen van energie hetzelfde als op 4, 6, 21, 22, 28 en 29 December! Je houdt jezelf voor de gek als je denkt dat al dat eten met de feestdagen niet telt.
Rustig maar, ook de trainers houden van lekker eten en we zullen ook nooit gaan verkondigen dat je dat ten alle tijden moet laten. Het is immers feest. Kerst is een tijd van genieten. Genieten van alle gezelligheid met je familie, vrienden, maar vooral van lekker eten én drinken! Een dag te veel eten zal je progressie niet zo zeer in de weg staan en je hoeft heus niet he-le-maal opnieuw te gaan beginnen. Onthoudt wel dat je het lichaam er geen plezier mee doet. Om een voorbeeld te noemen: de suikerpieken- en dalen.
Wil je aankomende feestdagen lekker eten maar toch bewust opletten?! Dat kan! Kies voor een bewuste middenweg. Weeg je keuzes en stappen af zodat je bewust blijft van alles wat je eet. Onbewust snoepen of automatisch eten komt veel voor in deze dagen. Blijf dus bewust bezig met je keuzes.
Wanneer je je agenda openklapt en ziet waar je aanschuift met de feestdagen kan je al een ruwe ‘inschatting’ maken van wat er te halen valt bij Oom Joop qua voeding en/- of drank. Een inschatting is in ons brein helaas NIET correct. We hebben de neiging om ons te overschatten of onderschatten. Dit doen we ook met afspraken die we maken met ons zelf. We denken dat we ons aan onze afspraken kunnen houden. Helaas beweren wetenschappelijke studies het tegenovergestelde. We vinden al gauw dat we dat extra chocolaatje verdienen, worden simpelweg overgehaald door anderen om toch mee te doen met een glas wijn (of meer, want dat is toch gezellig?), of willen we de vleesschotel nog even opmaken omdat deze anders verdwijnt in de prullenbak.
De oplossing?
Maak een plan! Maak concrete maar gesloten afspraken met jezelf. Bijvoorbeeld; ‘Ik neem niet meer dan 2 glazen wijn op de eerste kerstdag’. Benoem aantallen van wat je wilt eten of drinken om het concreet te maken. Stel grenzen voor jezelf, dit schept duidelijkheid. Wat belangrijk is en wat je voor ogen moet houden, is dat je realistisch moet blijven naar jezelf. Kijk bijvoorbeeld naar het bovenstaande voorbeeld. Deze afspraak is goed te maken met jezelf als geen fanatieke drinker bent. Ben je dit wel, wordt deze afspraak al een stuk moeilijker. Maak een passende afspraak, maar stel wel duidelijke grenzen, je mag jezelf hierin best uitdagen! Je wil immers onder de grenzen blijven en zorgen dat je niet over eet of te veel drinkt.

Je hoeft niet meteen de hele verpakking kerstkransjes leeg te eten of 4 koppen chocolademelk met slagroom te drinken. Zet gewoon een klein schaaltje neer met wat kerstkransjes of neem één kop chocolademelk.
Voor het avondeten kan je het beste gebruik maken van kleine borden in plaats van mooie grote borden.
Men heeft de neiging om deze helemaal vol te scheppen met eten omdat het bord anders zo leeg lijkt. En ja, dit eten we vaak ook allemaal op. Wil je het helemaal goed doen en bewust blijven van iedere hap? Probeer dan je avondeten te eten met de andere hand. Ben je links, eet dan met rechts en andersom. Waarom? Omdat het eten met onze andere hand vraagt om een bewustere verwerking in de hersenen. Hierdoor creëer je meer bewustwording tijdens het eten. Er is dus meer aandacht voor wat je in je mond stopt. Lang leve mijn studie psychologie voor deze zinnige info!
Pak een kleine vork of lepel. Zo eet je langzamer, je happen zijn kleiner. Leg je vork of lepel na iedere hap even neer. Door de hoeveelheid van happen creëer je eerder een signaal naar je brein dat je genoeg heb.
Genoeg is genoeg. Liever, eet je niet tot je het volle gevoel hebt. Waak voor het “overvolle gevoel“. Weten dat je nog niet vol zit, maar bewust eerder stoppen omdat het genoeg is, is zoveel krachtiger dan na een maaltijd te zeggen “pfoe, ik kan niet meer, ik zit bomvol”.
Focus je eerst op de meest voedzame ingrediënten van de maaltijden zoals groenten. Weet dat je groente onbeperkt kan pakken, mits te gefrituurd natuurlijk. Kies voor een grote portie groente en eet dat eerst op. Is er geen groente maar wel een salade, pak dan dat. Denk aan je porties van saus, brood, snoepgoed, bewerkte producten en alcohol. Hier zitten de meeste snelle koolhydraten, suikers en verkeerde vetten in. Ga bewust om met het opscheppen en het eten hiervan.

Dit is een lastig maar herkenbaar gevoel. Laten we eerst ontdekken waar het schuldgevoel vandaan komt.
Ons schuldgevoel heeft met name te maken met het feit dat we gewend zijn over eten te denken in goed of fout, wat logischerwijs leidt tot schuldgevoel na het eten van bepaalde producten. Mensen denken vaak heel erg zwart/wit als het gaat om eten. We weten immers allemaal dat chocolade nu eenmaal niet zo gezond is als een appel. Daarnaast zijn mensen zich er goed van bewust dat zij zelf in de hand hebben wat zij eten. Hierdoor kunnen mensen zich extra schuldig voelen als ze toch voor die chocolade kiezen: ze weten dat ze het misschien niet zouden moeten doen, maar doen het toch.
Pas na het eten van producten die we zelf op de zwarte lijst hebben gezet, dringt het tot ons door wat we hebben gedaan. Dan komt het schuldgevoel naar boven.
Door zelf zo streng over eten te oordelen zorg je ervoor dat wat en hoeveel je eet, steeds meer gaat bepalen of je zelf een goed of slecht mens bent, terwijl in feite eten enkel functioneel zou moeten zijn en helemaal niet gaat over goed of fout. Iets eten wat gezien wordt als gezond maakt je niet ineens een gezond mens en iets eten wat gezien wordt als minder gezond maakt je niet direct een slecht mens. Hier komt de tip: voel jij je schuldig? Stel jezelf dan de vraag: “maakt het slechte eten mij ook een slecht mens?”. Ik neem aan dat het antwoord op die vraag “nee” is.
Enkele tips die het gevoel verlichten:
Beweeg: Helaas zitten de meeste sportscholen dicht met kerst en oud en nieuw. Neem dan eigen initiatief. Ga een rondje hardlopen buiten. Is het vies weer of wil je niet naar buiten? Trek je kerstsportoutfit aan en ga filmpjes opzoeken op YouTube. Genoeg workouts te vinden van 20,30 of 40 minuten.

Ja dit is onze Nouri.
“Regel nr 3. Niet gaan zitten! Ook niet met de feestdagen! Man-Up!” (Hoor je het hem zeggen? Ik wel!)
Weet: dat je echt niet kilo’s aankomt van de kerstdagen en de jaarwisseling. Je komt het meeste aan tussen oud en nieuw en kerst.
Plan: plan je maaltijden en je cheats.
Hulp: vraag je vriend, vriendin, moeder of tante om hulp. Schreeuw het niet over de kerst tafel maar vraag aan hen of ze je in de gaten willen houden en eventueel willen begrenzen. Geef aan waar jij de grens hebt liggen. Dat maakt het helder voor jullie beide.
Focus: op je doel
Geniet: wees niet te streng voor jezelf en bestraf jezelf niet. Ga je dat toch doen, verwijs ik je nog even het bovenstaande te lezen.
Binnenkort schrijf ik een uitgebreider artikel over de relatie tussen schuldgevoel en eten.
Conclusie
Kerst en oud & nieuw is een tijd vol met gezelligheid, vrienden, familie, veel eten en drinken.
(Vr-)eet niet als een beest maar matig dit. De feestdagen zijn geen magische tijden waarop het lichaam geen vet opslaat of niet reageert of suikers. Het tegenoverstelde is waar. Het lichaam schrikt eerder van al dat voedsel en drank. Dat eet je normaal ook niet en al helemaal niet dagen achter elkaar. Gebruik de bovenstaande tips. Ik weet zeker dat je het kan!
Heb je hulp nodig of heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem gerust contact met ons op.
Dan rest ons niets anders dan te zeggen:
“super, mega fijne feestdagen!”

Nicole Gabriel
– Team Man-Up
Leuk geschreven! Zeker iets waar ik op moet letten, oeps. Wel lastig..
Ik kijk uit naar de nieuwe blog 🙂